Poznań: Smaki Regionów 2018 na MTP. Tu trzeba być! [ZDJĘCIA]

Tłumy mieszkańców zjawiły się w sobotę na MTP. Wszyscy chcą skosztować wyśmienitych regionalnych produktów i potraw, przyrządzonych przez najlepszych mistrzów z Wielkopolski. Impreza potrwa do poniedziałku.

Trwające trzy dni Smaki Regionów prezentują regionalną, tradycyjną i certyfikowaną żywność przyrządzaną według dawnych receptur. Większość produktów oznaczona jest wyjątkowym znakiem jakości Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Przynależność do tej sieci to gwarancja dobrej jakości, a także dobrego smaku.
- Jesteśmy lepiej postrzegani przez klientów, gdy poinformujemy ich, że należymy do tej sieci. Produkujemy tradycyjne wyroby: kiełbaski, wątrobianki, pasztety. Naszą nowością jest gęsina, która właśnie w Poznaniu rewelacyjnie się sprzedaje - mówi Sylwia Witkiewicz z rodzinnej firmy Smak Tradycji z Włoszakowic spod Leszna. - Zatrudniamy około 10 osób. Sami zajmujemy się produkcją, sprzedażą, wszystkim.

Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach promują ofertę producentów win, chlebów, ciasta, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych z całej Polski.

Jednak niekwestionowaną królową Smaków Regionów jest kiełbasa biała parzona wielkopolska, wpisana na Listę Nazw Produktów Chronionych na terenie Unii Europejskiej. Wybitni kucharze z całej Wielkopolski przygotowali z niej różne potrawy.
- To jest nasz sztandarowy produkt. Cieszymy się, że na liście oprócz Rogala Świętomarcińskiego jest także mięsny akcent. W tej chwili jest tylko 9 producentów, którzy przeszli certyfikację - mówi Jacek Marcinkowski, cechmistrz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.

Szefowie ośmiu restauracji prezentowali jakie dania można z białej kiełbasy przygotować. - Najlepsza jest jednak nie gotowana, a podgrzewana na sitku na parze - zdradził Marcinkowski.

Najmłodsi zarówno dziś, jak i jutro oraz w poniedziałek będą mogli wziąć udział w minipiekarence dla dzieci, a także w warsztatach owocowo-warzywnych.

Gościem specjalnym targów Smaki Regionów będzie Mateusz Gessler, kucharz i restaurator, który w niedzielę pojawi się na scenie kulinarnej, by przygotować potrawy regionalne z produktów należących m.in. do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.

Przypominamy, że wstęp na imprezę jest wolny.

MRT

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3