Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak ma wyglądać wesele w czasie pandemii koronawirusa? Sprawdź nowe wytyczne sanitarne

Gabriela Jelonek
Gabriela Jelonek
Od 6 czerwca w Polsce znów można organizować wesela. Uroczystości rodzinne będą mogły odbywać się w gronie maksymalnie 150 osób, jednak ze szczególnymi restrykcjami. 

Sprawdź wytyczne sanitarne w sprawie wesel  --->
Od 6 czerwca w Polsce znów można organizować wesela. Uroczystości rodzinne będą mogły odbywać się w gronie maksymalnie 150 osób, jednak ze szczególnymi restrykcjami. Sprawdź wytyczne sanitarne w sprawie wesel --->Pexels
Od 6 czerwca w Polsce znów można organizować duże wesela. Uroczystości rodzinne będą mogły odbywać się w gronie maksymalnie 150 osób, jednak ze szczególnymi restrykcjami. Na stronie Ministerstwa Rozwoju opublikowano szczegółowe wytyczne sanitarne dla weselników.

Na odmrożenie branży ślubnej czekali zarówno narzeczeni planujący ślub, jak i właściciele sal weselnych czy restauracji. Według nowych zaleceń w kościele czy Urzędzie Stanu Cywilnego zarówno para młoda, jak i goście powinni przebywać w maseczkach. Nie trzeb ich jednak nosić na weselu.

Jeśli chodzi o organizację zabawy weselnej, najważniejsze informacje to:

  • obowiązek stworzenia listy gości i pracowników, którą w razie czego będzie można przekazać służbom sanitarnym,
  • odległości między blatami stolików powinny wynosić 2 metry. Jeżeli są mniejsze, powinna między nimi być ustawiona przegroda o wysokości 1 m ponad blat stolika,
  • przy stolikach powinny siedzieć osoby, które ze sobą zamieszkują. Proponowana jest redukcja osób przy stole o 20 proc. względem standardowego usadzenia,
  • obsługa musi być w rękawiczkach i maseczkach,
  • bufety szwedzkie, wiejskie stoły, bary kawowe, dozowniki do samodzielnego nalewania napojów mogą się pojawić na weselu, pod warunkiem, że obsługuje je wyznaczona osoba. Prawdopodobnie oznacza to, że na stołach gości nie będą mogły pojawić się posiłki na półmiskach i sałatki w miskach, z których każdy może sobie coś nałożyć,
  • muszą być zapewnione środki do dezynfekcji dla gości i pracowników,
  • zaleca się dezynfekcję toalet co godzinę i nieużywanie suszarek do rąk,
  • nie zaleca się używania klimatyzacji i częste wietrzenie pomieszczeń,
  • nie zaleca się dojazdu uczestników imprezy i pracowników komunikacją zbiorową
  • zaleca się ograniczenie spożywania posiłków przez podwykonawców np.: zespół, fotografa itd.

Szczegółowe wytyczne znajdują się na stronie Ministerstwa Rozwoju i w rozporządzeniu o 4. etapie luzowania obostrzeń.

Jak samodzielnie zrobić winietki? Oglądaj "Welon i mucha Extra"

Sprawdź też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto